La lliçó (0/4)

Capítol 0 de 4

Pròleg: Un altre cop… Àfrica desapareix

Març del 2020

Fa més o menys un any, vaig descarregar-me al eBook que feia servir durant el meu viatge un llibre que recomanaven a un article del diari Ara:Factfulness”, un llibre escrit per un important metge suec que demostrava amb dades que el món va millor del que la gent es pensa. Quan el llegia vaig subratllar bastants parts del llibre, i m’ha vingut el cap quan parlava sobre el risc de pandèmia. Estava dins de l’apartat de “Els cinc grans riscos globals pels quals sí que ens hauríem de preocupar”. No anava mal encaminat, ja que el primer d’aquests cinc parlava d’una pandèmia global i parlava del que va provocar fa just 100 anys la grip espanyola:

La esperanza de vida aumenta más de 40 años en un siglo

Enganxo una de les parts que vaig subratllar sobre la pandèmia quan vaig llegir el llibre:

Destacados expertos en enfermedades infecciosas coinciden en que un terrible nuevo tipo de gripe sigue siendo la principal amenaza para la salud mundial. La razón es la ruta de contagio de la gripe. Se transmite por el aire en gotitas minúsculas. Una persona puede entrar en el metro e infectar a todos los pasajeros sin necesidad de que se toquen unos a otros, inclusos ni tocar el mismo punto. Una enfermedad que se transmite por el aire, como la gripe, capaz de propagarse muy rápidamente, representa una amenaza para la humanidad mucho mayor que enfermedades como el ébola o el sida. […] El mundo está más preparado que nunca para enfrentarse a la gripe, pero las personas que viven en zonas en subdesarrolladas siguen viviendo en sociedades en las que puede resultar difícil intervenir rápidamente contra una enfermedad que se contagia de manera agresiva. Tenemos que asegurarnos de que la asistencia sanitaria básica llegue a todo el mundo, de manera que los brotes puedan detectarse más rápidamente.”

Poc s’està parlant (com és habitual) de com pot afectar això a aquestes zones. Si el virus segueix actuant tal com ho ha fet a tot el món, el contagi pot ser absolut i devastador en aquestes zones oblidades. Fa dies que intento veure l’avenç del virus a dos zones en concret: Índia i Àfrica en general. Les dades i la informació és gairebé inexistent. Fins on he pogut llegir, a la Índia s’han detectat  tan sols 84 casos i, a tota Àfrica, 160. Pot ser són dades que no tindrem mai (de fet, la credibilitat de dades està en dubte aquí mateix!). Qui sap cap on avançarà tot això, ni els experts ho saben… Només el temps.

Ah! Que quines són les altres quatre causes per les quals hauríem d’estar preocupats? Una gran crisis financera (com s’ha demostrat al llarg de la història impossibles de detectar a temps i fatídiques per la gent que es queda sense feina), la III Guerra Mundial (és de vital importància mantenir les relacions diplomàtiques entre països, des dels JJOO fins al comerç internacional, passant per programes d’intercanvi educatiu per tal d’evitar aquest conflicte internacional), el canvi climàtic (és una amenaça que ja estem vivint, que pot provocar gravíssimes alteracions i que realment podem canviar amb voluntat política i social –com està quedant demostrat avui en dia-) i l’extrema pobresa (entesa com a principal causant dels conflictes socials que es poden causar dins d’un mateix país: com més pobresa, més mesures radicals prenen els joves del país, fet que provoca per exemple guerres civils que paradoxalment provoquen més pobresa).

Que ens portarà el futur? Sigui el que sigui, com sempre, una nova lliçó…

 

 

Si vols seguir amb “La lliçó”, aquí tens el següent capítol

 

5 thoughts on “La lliçó (0/4)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s