Silenci

A les illes Gili, els vehicles motoritzats estan prohibits. Si naixes allà i no et mous, mai no sabràs que és un cotxe. El vehicle per excel·lència és la bicicleta, encara que també hi ha carros amb cavalls per aquells que es vulguin escapar del pragmatisme o es vulguin regalar un moment de cavalcada. La prohibició, en certa part, té trampa: no té sentit que hi hagin vehicles motoritzats a una illa on tardes 20 minuts caminant per anar d’una punta a l’altra i a on moltes parts la superfície és arena de platja paradisíaca (si, adjectiu irrellevant per al que estava explicant).

WhatsApp Image 2019-04-20 at 11.26.26
En aquesta foto es pot apreciar pobrament un carretó propulsat per un cavall. 

Només trepitjar Gili Air (la mitjana de les tres “famoses” illes Gili) ja notes que quelcom és diferent. Les vibracions que reps et porten de cop a una tranquil·litat i pau interior. Tardes poca estona a saber perquè, i és pel que he explicat abans: no existeixen cotxes. No existeixen motors. No t’avancen tuk tuks a mig centímetre teu, no t’aborden dotzenes de persones per llogar-te una moto i no sents els clàxons. Potser tot això ho veig exagerat per l’habitual transit asiàtic, al que òbviament ja m’he acostumat.

Quan es fa de nit, la mancança de fanals, rètols i llum en general també aporta serenor. N’hi ha, però és fàcil tombar per carrerons que et fan sentir perdut al bell mig de la foscor. Només que saps segur que per poc que caminis endavant, et toparàs amb el mar més aviat que tard. Si tens sort i els núvols no fan acte de presencia, no cal buscar l’amagatall perfecte per veure les estrelles, perquè el més probable és que sigui allà on ets.

En un lloc tan petit, les possibilitats per fer activitats es veuen reduïdes. Si t’agrada caminar, pots rodejar tota l’illa amb poc més d’una hora, tot i que tampoc té un atractiu molt destacat. Així que el protagonisme se l’emporta el que rodeja l’illa: l’oceà. L’illa està farcida d’empreses de submarinisme, que ofereixen cursos de tot tipus. És difícil anar a Gili i no fer submarinisme o snorkel. I si és la teva primera vegada (com la meva) que fas submarinisme, també pots sentir la calma que t’aporta respirar sota l’aigua amb una bombona d’oxigen, i sentir-te un més al fons marí.

Tot i que sempre, com a tot arreu, pots trobar el teu racó ideal jaient sobre una cadira, amb coixins gegants, prenent una Bintang (la cervesa més famosa d’Indonesia que, curiosament, traduïda al català seria “Estrella”) i mirant com el sol s’amaga a poc a poc per l’horitzó.

WhatsApp Image 2019-04-20 at 11.28.09

Tranquil·litat, pau, serenor, calma… són paraules que sovint tendeixo a relacionar amb silenci i/o solitud. En moltes ocasions necessito estar sol (o amb bona companyia) per adquirir el màxim exponent d’aquestes sensacions. I també molta concentració, perquè una sobreexposició d’aquestes em provoquen l’efecte contrari. La recerca de l’equilibri i l’estabilitat és extensa. Si es que mai s’acaba de trobar del tot.

I el silenci? Les dos primeres entrades del silenci al diccionari són:

  • “Fet de no parlar, de callar”
  • “Absència de tot so o soroll”

Fa temps, per culpa d’una lesió auditiva (tinitus, popularment conegut com xiulet a l’orella crònic) , que més impossible tenir una absència de tot so o soroll. Després d’uns primers mesos de desesperació (“no tornaré a escoltar mai més el silenci?”, em preguntava) em vaig tranquil·litzar. I tant que puc seguir sentint el silenci. Potser és per això que a partir de llavors gaudeixo del silenci més amb els ulls, el cervell i el cor que no pas amb les orelles.

Quan penso amb silenci, penso amb imatges o moments. On de vegades no destaca l’absència de tot so o soroll, sinó una figura, una situació, una expressió.

L’últim raig de sol esgotant-se per l’horitzó.

Una illa sense vehicles motoritzats.

Una nit estrellada sense núvols.

La primera vegada que comparteixes oceà amb els peixets.

Un arbre dominant i imponent a dalt de tot d’un turó.

Una nit de pluja.

Un descans al mig del bosc després d’una llarga caminada.

Un comiat.

I per tu… que és el silenci?

WhatsApp Image 2019-04-20 at 11.27.08

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s