Veure-hi entre palmeres

Em desperto i estic endormiscat. Ha sonat l’alarma del “cordeu-vos el cinturó”. L’avió començarà el descens en breus instants. Des de que vaig veure els Himalayas mentre aterrava al Nepal, intento aterrar als llocs de dia, per fer una ullada en com és el país per dalt i endur-me’n una primera impressió. Uns minuts abans d’aterrar a Colombo, la primera impressió la puc resumir amb una paraula: palmeres. Només veig palmeres. És normal, en un clima tropical com el que hi deu haver aquí. I els monsons deuen inundar tots aquests “camps” d’arbres tropicals, especialment els de coco.

L’Omal és un jove de 26 anys que fa 5 que és el responsable de 20 hectàrees d’una plantació d’arbres fruiters tropicals situada a l’anomenat “Coconut Triangle” de Sri Lanka, i on el cocoter és, òbviament, el gran protagonista. Es un noi simpàtic, bon cuiner i que cuida al detall a tots els seus hostes per tal de que no els falti de res. Fa 6 mesos que va començar a acceptar Workaways i avui en dia és estrany el dia que passa sense cap voluntari a les seves plantacions.

CUINA
Així és la cuina a la caseta on vivim. El combustible és rames seques de palmera. Quan hi ha gana, avivades amb una mica de querosè.

Tot i quedar amb ell el divendres 15 de març, em va enviar un WhatsApp el dimarts al vespre per a veure si podia arribar l’endemà, ja que el dijous i el divendres venien recol·lectar els cocos i feien falta tantes mans com fossin possibles. Després d’uns moments de dubtes i càlculs (em trobava a l’altra punta de la illa pràcticament), vaig decidir invertir tot el dimecres a trajectes de busos des de ben d’hora, per tal de poder arribar al vespre i dijous al matí estar a punt per a la recol·lecció de cocos. Aquesta decisió em va regalar, de bon principi, una albada que ni la millor de les fotografies podria descriure.

WhatsApp Image 2019-03-18 at 18.12.45
Aquesta decisió em va regalar, de bon principi, una albada que ni la millor de les fotografies podria descriure.

I així va ser. Després d’estar tot el dia amunt i avall, un autobús em deixava al bell mig d’una carretera secundaria el dimecres a la tarda i vaig avisar a l’Omal. Em va venir a buscar amb una moto un xic antiquada i vam enfilar cap a la plantació. Pel breu camí, la primera experiència pel “Coconut Triangle“: una sargantana gegant (Thalagoya) es creua davant de la moto i, tot i que l’intentem esquivar, efectuem un petit atropellament al pobre animal, que no el va semblar afectar perquè va seguir el seu camí. Jo pregunto si és normal veure aquestes besties per aquí, i l’Omal respon rient (m’han respost rient tantes vegades en aquest viatge, que ja ho començo a entendre…)

LLANGARDAIX
Una sargantana gegant (Thalagoya) es creua davant de la moto i, tot i que l’intentem esquivar, efectuem un petit atropellament al pobre animal, que no el va semblar afectar perquè va seguir el seu camí.

Em desperto al dijous i conjuntament amb una altra voluntària francesa, ens expliquen quina serà la nostra feina. Durant dijous i divendres vindran dos grups diferents de treballadors a fer la recol·lecció mensual de cocos. Per una banda, hi ha el grup dels arrencacocos. Aquests són els encarregats de, amb un pal de bamboo d’uns 10/15 metres on hi ha un ganivet lligat a la punta, mirar palmera per palmera quins cocos fan bona pinta i arrencar-los amb una precisió a distancia inaudita.

PAL DE BAMBÚ
Per una banda, hi ha el grup dels arrencacocos. Aquests són els encarregats de, amb un pal de bamboo d’uns 10/15 metres on hi ha un ganivet lligat a la punta, mirar palmera per palmera quins cocos fan bona pinta i arrencar-los amb una precisió a distancia inaudita.

D’altra banda, hi ha els ordenacocos. 5 persones que ajunten els cocos en petits munts perquè l’endemà, quan passi el tractor a recollir-los, sigui més fàcil la recol·lecció. Aquests van amb una espècie de llances un pel flexibles, amb les que punxen els cocos i els transporten (o llencen) cap allà on els pertoca.

RECOFECOCOS
D’altra banda, hi ha els ordenacocos. 5 persones que ajunten els cocos en petits munts perquè l’endemà, quan passi el tractor a recollir-los, sigui més fàcil la recol·lecció.

La nostra feina és anar al darrera dels ordenacocos amb un matxet, tallant aquells cocos que han caigut agrupats juntament amb les petites ramificacions que els acompanyen.

RAMIFICACIONS
La nostra feina és anar al darrera dels ordenacocos amb un matxet, tallant aquells cocos que han caigut agrupats juntament amb les petites ramificacions que els acompanyen.

Tot i l’onada de calor que afecta el país aquestes dies, la feina resulta ser divertida és fàcil trobar ombra entre tants arbres. A més, de tant en tant parem i els nostres companys ordenacocos agafen els nostres matxets i foraden els cocos perquè puguem gaudir de la dolça i deliciosa aigua de coco acabat de collir.

COCONUT WATER
A més, de tant en tant parem i els nostres companys ordenacocos agafen els nostres matxets i foraden els cocos perquè puguem gaudir de la dolça i deliciosa aigua de coco acabat de collir.

Me’n dono compte que alguns arbres estan marcats amb color groc i d’altres amb vermell. L’Omal (que és amb qui més ens entenem perquè parla un bon angles), ens explica que uns són accessibles amb els pals de bambú gegants… i que els altres, als ser més alts, t’hi has d’emparrar per collir els cocos. Estem parlant d’arbres que poden arribar als 30 metres. Un cop al mes toca recollir els grocs i un altre cop, els vermells.

PAL DE BAMBU 2
Me’n dono compte que alguns arbres estan marcats amb color groc i d’altres amb vermell.

Però l’Omal té un problema la solució del qual és, ara mateix, qüestió de temps o d’atzar. Per dir-ho millor, qui té un problema són els cocoters: la zona on ell té la plantació està patint una de les sequeres més importants dels últims anys: fa 2 anys que no hi plou com hauria de ploure. I això, tenint en compte on som, és un fet impressionant i demostra que les afectacions del canvi climàtic afecten a tot arreu, de maneres ben diferents. És normal pensar que uns arbres com els cocoters en pateixen les conseqüències.

FORAT PALMERA
És normal pensar que uns arbres com els cocoters en pateixen les conseqüències.

Ara que sóc conscient d’això, aixeco el cap i entenc perquè el terra és ple de les enormes branques de palmera seques (i algunes no tant seques). Ho pregunto a l’Omal i em confirma que no és normal. Ara es habitual veure com els arbres deixen anar aquestes grans branques i sentir com cauen al buit, espetegant contra el terra a una velocitat perillosa. Es veu a simple cop d’ull que moltes palmeres estan malaltes i presenten un estat que fa mal a la vista.

SEQUERA PALMERES
Ara que sóc conscient d’això, aixeco el cap i entenc perquè el terra és ple de les enormes branques de palmera seques (i algunes no tant seques).

El soroll de les fulles seques al xocar contra el terra contrasta amb la visió tropical que vaig tenir mentre divisava per la finestra de l’avió aquesta illa que alguns anomenen la llàgrima de la Índia i que auguren que serà un dels principals destins turístics dels propers anys, després d’algunes turbulències polítiques, amb guerra civil inclosa, que sembla ser que es van estabilitzar tot just fa 10 anys. Cobra més sentit que mai aquella dita de que desconec d’on prové però sempre he sentit en castellà: “que los árboles no te impidan ver todo el bosque”.

I em pregunto, quantes coses de les que veiem mentre vivim (o mentre viatgem) coneixem de debò? Sabem distingir els arbres del bosc? Definitivament, tots hem d’aprendre a veure més enllà del verd del bosc. Ja siguin pins, avets, plantacions de tè o palmeres.

RECOLECCIÓ COCONUTS
Recolecta de cocos (parcial) que vam fer amb un parell de dies de feina

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s